wat is logisch volume management en hoe doe je dat in te schakelen in ubuntu?

Logical Volume Management (LVM) is een disk management optie die elke grote Linux-distributie omvat. Of je moet het opzetten van storage pools of hoeft alleen maar om dynamisch partities aan te maken, LVM is waarschijnlijk wat u zoekt.

Logical Volume Manager zorgt voor een laag van abstractie tussen het besturingssysteem en de schijven / partities die het gebruikt. In de traditionele schijfbeheer van uw besturingssysteem zoekt naar wat schijven beschikbaar zijn (/ dev / sda, / dev / sdb, etc.) en kijkt vervolgens naar wat partities op die schijven (/ dev / sda1, / dev / sda2, etc zijn .).

Met LVM, kan schijven of partities worden geabstraheerd naar meerdere schijven of partities bevatten in een apparaat. Uw besturingssystemen zullen nooit weten het verschil, omdat LVM alleen het besturingssysteem van de volume groepen (disks) en logische volumes (partities) die u hebt ingesteld zal laten zien.

Omdat volume groepen en logische volumes worden niet fysiek gebonden aan een harde schijf, het maakt het gemakkelijk om dynamisch vergroten of verkleinen en nieuwe schijven en partities. Daarnaast kunt u LVM functies die uw file systeem niet in staat is te doen te geven. Bijvoorbeeld, ext3 geen ondersteuning voor live-foto’s hebben, maar als je gebruik maakt van LVM heb je de mogelijkheid om een ​​momentopname van uw logische volumes zonder ontkoppelen van de schijf.

Het eerste wat je moet weten voordat opzetten van LVM is wat je wilt bereiken met uw schijven of partities. Sommige distributies, zoals Fedora, installeer met LVM standaard.

Als u gebruik maakt van Ubuntu op een laptop met slechts één interne harde schijf en je hoeft geen uitgebreide functies zoals live snapshots nodig hebt, dan kun je niet LVM nodig. Als u eenvoudige uitbreiding nodig of wilt u meerdere harde schijven te combineren tot één pool van de opslag dan LVM kan worden wat je naar op zoek was.

Eerste wat je moet weten over het gebruik van LVM is dat er geen gemakkelijke manier om uw bestaande traditionele partities te converteren naar logische volumes. Het is mogelijk om te verhuizen naar een nieuwe partitie dat LVM gebruikt, maar dat zal niet iets dat wij doen dat in dit artikel zijn, in plaats daarvan gaan we de aanpak van het opzetten van LVM op een verse installatie van Ubuntu 10.10 te nemen.

Ubuntu installeren met behulp van LVM moet je gebruik maken van de alternatieve installatie-cd. Download het van de onderstaande link en branden van een cd of gebruik UNetbootin om een ​​USB-drive te maken.

Opstarten van de computer van de alternatieve installeren schijf en selecteer uw opties tot het scherm partitie schijven en selecteer begeleide – gebruik gehele schijf en het opzetten van LVM.

Opmerking: Dit zal je hele harde schijf te formatteren, dus als je probeert om dual boot of een andere installatie selecteert u handmatig plaats.

Selecteer de belangrijkste schijf die u wilt gebruiken, meestal uw grootste drive, en ga dan naar de volgende stap.

U zal onmiddellijk nodig om de wijzigingen naar de schijf te schrijven dus zorg ervoor dat u de juiste schijf geselecteerd en schrijf dan de veranderingen.

Selecteer het gewenste formaat van de eerste logische volume te zijn en ga dan verder.

Bevestig uw schijfpartities en ga verder met de installatie.

De laatste stap zal de GRUB bootloader naar de harde schijf te schrijven. Het is belangrijk op te merken dat GRUB niet kan worden op een LVM partitie omdat computer BIOS kan niet rechtstreeks op een logisch volume. Ubuntu wordt automatisch een 255 MB ext2 partitie voor uw bootloader te creëren.

Nadat de installatie is voltooid, start de machine en opstarten in Ubuntu als normaal. Er mag geen waarneembaar verschil tussen het gebruik van LVM of traditionele disk management met dit soort installatie.

Om LVM gebruiken om zijn volledige potentieel, stay tuned voor onze komende artikel over het beheer van uw LVM installatie.

Download Ubuntu alternatieve CD

LVM is goed en alles, maar wat te denken van ramp herstel met LVM? omdat het meerdere schijven zal beslaan, hoe kan men gaan om te herstellen voor, laten we zeggen, wanneer hetzelfde formaat HD is niet beschikbaar voor de defecte te vervangen?

LVM niet nodig dezelfde grootte rijdt als RAID doet. Want het is software gebaseerd is er geen probleem met het hebben van een 1 TB schijf en 10GB schijf in dezelfde pool van de opslag. En met snapshots kunt u een backup van de gehele logische volume zonder dat u back-up één schijf tegelijk.

Monotremes (platypuses en echidnas) zijn de enige zoogdieren met uitzondering van ten minste één soort dolfijn die electrolocation (elektroreceptie) hebben: de mogelijkheid om prooi te lokaliseren door het detecteren van elektrische velden opgewekt door spiersamentrekkingen.