wat is mu-mimo, en moet ik het op mijn router?

Meer en meer internet wordt centraal bij alles wat we doen thuis. Het bekijken van films, het spelen van videogames, en video-chatten met familie alle constant toegang nodig hebben. Maar met zo veel extra bandbreedte die nodig zijn om gegevens te duwen om uw draadloze laptops, desktops, streaming-apparaten en Smart TV’s, zal de routers van vandaag de dag in staat zijn om aan de eisen van morgen te behandelen?

Voer MU-MIMO-technologie, een nieuwe functie die ons binnenkort te worden overtaxed routers moet gelijkmatig verdelen bandbreedte tussen uw apparaten. Maar is MU-MIMO momenteel de kosten waard? Kan uw huishouden te nemen, zelfs profiteren van alles wat het te bieden heeft?

“MIMO” staat voor “Multiple-Input, Multiple-Output”, en het verwijst naar de manier waarop bandbreedte wordt gebroken door een router en geduwd om afzonderlijke apparaten. De meeste moderne routers gebruik “SU-MIMO” of “Single User, Multiple-Input, Multiple-Output”. Met deze routers, kan slechts één inrichting te ontvangen op een bepaald moment. Dit betekent dat als u één persoon kijken Netflix en nog eens kijken naar Youtube, als je om te beginnen met beide stromen op hetzelfde moment, zou een apparaat prioriteit krijgen, terwijl de ander moest wachten tot de eerste een paar stukjes van de gegevens had gebufferd voor zichzelf.

Meestal zal je niet een vertraging merken. Hoewel SU-MIMO routers alleen open één stroom tegelijk hieraan op zeer snelle opeenvolging, die met het blote oog ziet eruit als een vaste gegevensstroom. Om een ​​analogie te lenen, denk aan het als een Pez dispenser vastgebonden aan een carrousel: iedereen die zich rond de cirkel is uiteindelijk gaat om een ​​snoepje te krijgen, maar de carrousel nog één volledige omwenteling maken voordat alle leden van het netwerk zijn nodig tevreden.

“MU-MIMO” routers, aan de andere kant ( “meerdere gebruikers, Multiple-Input, Multiple-Output”) in staat zijn te breken deze bandbreedte in afzonderlijke, individuele stromen die elk aandeel de verbinding gelijkmatig, ongeacht de toepassing. MU-MIMO routers er in drie varianten: 2 x 2, 3 x 3 en 4 x 4, dat verwijst naar het aantal stromen die kunnen creëren voor elk apparaat in het huishouden. Op deze manier kan de MU-MIMO carrousel tegelijkertijd sturen Pez vliegen in vier richtingen tegelijk. Zonder al te technisch, dit is als elk apparaat krijgt een eigen “private” router, maximaal vier in totaal in 4 × 4 MU-MIMO loadouts.

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat in plaats van elke stroom periodiek (zij het zeer, zeer kort) onderbroken door de tijd die de carrousel een keer ronddraaien, kan MU-MIMO router het signaal constante voor deze vier toestellen houden en vrij verdelen de bandbreedte aan elke zonder de snelheid van elke van de andere tegelijkertijd.

Dit alles klinkt geweldig, toch? Het is, maar zoals met de meeste netwerk gerelateerde functies, er is één groot nadeel: om voor MU-MIMO om daadwerkelijk te werken, zowel de router en het ontvangende apparaat moet volledige MU-MIMO compatibiliteit te hebben om met elkaar te communiceren.

Op dit moment, MU-MIMO routers zijn alleen in staat om uit te zenden over de nieuwere 802.11ac draadloze protocol, een signaal dat veel apparaten niet zijn bijgewerkt om gewoon nog niet decoderen. Nog minder apparaten hebben eigenlijk MU-MIMO. Met ingang van dit schrijven, zijn er slechts enkele laptops die MU-MIMO-ready draadloze ontvangers hebben, en een select aantal smartphones en tablets die komen met een Wi-Fi-chip die weet wat te doen met een MU-MIMO stroom (zoals Microsoft Lumia 950).

Dat betekent dat zelfs als je de extra muntje laten vallen op een router met MU-MIMO vermogen (meestal ongeveer $ 50 meer, afhankelijk van het model), zal het waarschijnlijk een aantal jaren duren voordat elk apparaat in uw huis is in staat om de functie te gebruiken zoals bedoeld. Ja, u kunt een compatibele MU-MIMO draadloze USB-dongle voor desktops of laptops te kopen, maar ze zijn wel een beetje duurder dan de gewone SU-MIMO-ontvangers, die zouden kunnen voorkomen dat sommige gebruikers van het nemen van de sprong te wagen.

Ook is er de kwestie van ver boven de beschikbare streams. Op dit moment MU-MIMO tops uit op vier stromen, wat betekent dat als je een vijfde apparaat toe te voegen aan het netwerk, zal het moeten een beek met een ander apparaat op dezelfde manier een SU-MIMO router zou doen, dat soort verslaat het delen doel.

Tot slot is er het feit dat MU-MIMO uitgezonden signalen werken op directionele basis, en kan alleen worden gesplitst wanneer apparaten zijn op verschillende locaties rond het huis. Bijvoorbeeld: als u een film bent streaming naar de woonkamer op de TV en uw kinderen aansluit hun Nintendo 3DS op de bank slechts enkele meters afstand, standaard beide apparaten zullen worden gedwongen om dezelfde stroom te delen. Vanwege de manier waarop MU-MIMO stromen werk, er is nog geen oplossing voor dit, wat betekent dat als u woont in een klein appartement of doe de meeste van uw browsen van dezelfde kamer, MU-MIMO zal geen extra voordelen ten opzichte van SU bieden -MIMO.

Als je vier of minder MU-MIMO-compatibele apparaten gelijktijdig aansluiten van de tegengestelde uiteinden van het huis, dan kan een MU-MIMO router een goede keuze voor u zijn.

Bijvoorbeeld, als je een hardcore gamer in een kamer delen een band met iemand anders die probeert om een ​​4K Netflix stroom in een andere kijk hebt, kan MU-MIMO de moeite waard zijn op de lange termijn. Natuurlijk, dit zou alleen zin als zowel de streaming-apparaat en de laptop hebben de mogelijkheid om een ​​MU-MIMO signaal te decoderen at all.

Echter, als je nog steeds op DSL bent en niet eens zo heel veel bandbreedte om rond te gaan in de eerste plaats, geen router (MU-MIMO of anderszins) zal in staat zijn om de basis te downloaden te verhogen / upload snelheden die je krijgt van je ISP. MU-MIMO is gewoon een bandbreedte management tool, een die alleen werkt binnen de parameters van de snelheid die je nu al krijgt van de krik uit de muur.

Voorlopig zal MU-MIMO waarschijnlijk worden gereserveerd voor verpakte huishoudens met apparaten die veel individuele bandbreedte vereisen, en wel in aparte kamers. Anders zal de gestegen kosten van de nieuwere technologie onbetaalbaar voor de standaard koper tot dit soort gebruikspatronen steeds vaker en router fabrikanten kunnen de prijs omlaag te brengen.

Er kan niet veel apparaten die gebruik gewoon nog niet kunnen profiteren van het, maar dat betekent niet dat MU-MIMO-routers zijn niet de moeite waard. Nee, ze niet echt op te lossen geen problemen voor de huidige web-gebruikers, en er is nog steeds geen aanwijzingen dat de MU-MIMO protocol brede invoering in mainstream apparaten zullen zien op elk moment vóór 2017. Maar voor iedereen die kunnen profiteren van deze (zoals de drie mensen die een Lumia 950) gekocht, het is nog steeds een solide functie die kon potentieel toekomst-proof uw huishouden voor de bandbreedte behoeften van morgen.

Afbeelding Credits: Netgear, TP-Link, Microsoft

Begreep ik het goed dat dit alleen betrekking heeft op het draadloze netwerk? Want ik ben er zeker van dat de “hardcore gamer” uit het voorbeeld altijd liever een bekabelde verbinding.

Dus als 4 mensen zouden een LAN verbinding op dezelfde router, gaat de router draait de datastromen op een vergelijkbare wijze en kunnen profiteren van MU-MIMO, of bedrade verbindingen gebruiken steeds meerdere datastromen?

William Phelps Eno uitvinder van het stopteken, het voetgangersgebied zebrapad, de one-way street, de rotonde, en vele andere elementen van de moderne auto-landschap, maar ironisch genoeg, nooit leerde hij om te rijden.