Wat is het verschil tussen genummerde en niet-genummerde pentium processors?

De variatie in namen en zogenaamde typen Pentium processoren loop der jaren, kan het een beetje verwarrend kennen van de verschillen tussen hen allen. Met dat in het achterhoofd, de huidige SuperUser Q & A bericht heeft een aantal antwoorden op de vraag van een nieuwsgierige lezer over genummerd en niet-genummerde Pentium processors.

Today’s Vraag & antwoord-sessie tot ons komt beleefdheid van SuperUser-een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q & A websites.

SuperUser lezer user16973 wil weten wat het verschil is tussen de genummerde en niet-genummerde Pentium processors

Ik heb gemerkt dat sommige oudere CPU’s worden gebrandmerkt als Pentium (n) (Pentium gevolgd door een nummer), maar er zijn enkele relatief nieuwe computers op planken dat gewoon zeggen Pentium zonder nummer. Zijn die processors soortgelijke of ze dezelfde naam gewoon?

Wat is het verschil tussen de twee typen Pentium processoren?

SuperUser inzender Rich Homolka heeft het antwoord voor ons

Kort antwoord: Ja, er is een verschil. Ze zijn allemaal onderdeel van de x86 line-up al, en na de i486, waren ze een marketing naam voor Intel-chips.

In de begindagen van de computer, IBM wilde meerdere bronnen voor hun chips en Intel liet AMD aan een beperkt aantal van 386 chips te maken. Toen de 486 uitkwam, klonen waren groot genoeg dat Intel zorgen over IBM niet zo veel nodig had, maar ze hebben ook geen zin om de taart met AMD delen. Ze begonnen te roepen hun chips i486 en probeerde een handelsmerk voor i486 te krijgen. De rechtbanken lachten ze (gaan handelsmerk een brief?). Dus Intel geprobeerd om te komen met een marketing naam.

De trade-opmerkelijk naam Pentium werd geboren uit die verandering in marketing tactiek (de wortel, Penta, wat betekent dat 5). Dit was hun 586. Er waren andere 586s, waaronder Cyrix’s 5 × 86, die was (in sommige opzichten) een meer geavanceerde micro-architectuur (de 5 × 86 afgebroken x86 instructies RISC zoals micro-ops op vrijwel dezelfde manier chips doe nu).

Dat was de 586, dus wat naam konden ze gebruiken voor de volgende generatie? Bel de nieuwe 686 Sextium? Uiteraard slecht. Misschien Hexium? Niet van plan om er naartoe te gaan met Hex in de naam.

Dus ze ging met de naam Pentium Pro. Hun eerste 686 was een verlenging van de marketing naam voor de 5e generatie 586s. De volgende na dat? Nou, Pentium II, dan Pentium III. Dit zijn allemaal 686 architecturen.

Daarna gingen ze naar Pentium 4. Waarom 4? Misschien hebben ze niet willen kiezen tussen IV of IIII.

Dit was een nieuwe generatie, in wezen hun 786. Ze gingen all-in op de MHz wedstrijd en maakte een nieuwe klok vriendelijke architectuur genoemd Netburst. Heel erg diep pijpleidingen, maar het kwam niet goed presteren. Als die pijpleidingen tot stilstand gekomen (en niet of, maar wanneer zij tot stilstand gekomen), je besteed veel tijd proberen te leeg is, dan vullen ze. In CPU-kracht voor watt, het niet zo goed als de Pentium M, dat een Pentium III-product op basis van was. Intel soort teruggekomen en niet volg de Netburst lijn veel na dat, hoewel sommige andere Pentium 4 functies werden toegevoegd aan de andere chips.

Kort daarna begonnen ze een nieuwe lijn van marketing namen, zoals Centrino, Core, Core Duo, enz.

Dus, de oorspronkelijke Pentium naamgeving strekt zich uit over drie verschillende generaties van x86

Dus, als je iets ziet met de naam Pentium, en het is in de single digit megabyte RAM-geheugen en dubbele cijfers megabytes aan ruimte op de harde schijf, kan het een originele Pentium zijn.

Iets recenter dan dit wordt het gebruik van Pentium als een pure marketing naam. Aangezien Pentium is een handelsmerk, bent u in wezen noemen het een Intel x86 computer. Meer recente chips zijn goed voorbij Pentium 4 in de architectuur (Pentium is slechts een merk nu), connoteren Intel Inside en het geven van geen info meer dan dat. Het huidige gebruik van Pentium als merknaam lijken te zijn op de onderkant. Alles wat Core serie of i3,5,7 serie wordt vermeld als dat alles wat overblijft kan Pentium krijgen.

Hebben iets toe te voegen aan de verklaring? Geluid uit in de commentaren. Wil je meer antwoorden van andere tech-savvy Stack Exchange-gebruikers te lezen? Bekijk de volledige bespreking draad hier.

Wat deze reactie missen is de nieuwe Pentium processor en chipset wordt verkocht in de moderne netbooks. Deze 64-bit processor is eigenlijk een quad-core Atom CPU, die is Intel’s netbook en tablet-processor.

Dus de hedendaagse Quad Core Pentium is gewoon een Atom met een nieuwe naam.

Dwight Schrute (gespeeld door Rainn Wilson) is de enige karakter met een sprekende deel in elke aflevering van The Office.