wat is het verschil tussen de BIOS en firmware?

Wanneer een persoon is gewoon het krijgen in computers, is er een heleboel nieuwe woorden te leren en soms kan het allemaal een beetje verwarrend. Neem de voorwaarden BIOS en Firmware, bijvoorbeeld, hebben ze hetzelfde betekenen of zijn ze verschillend? Today’s SuperUser Q & A bericht komt aan de redding op een verwarde reader met terminologie te helpen.

Today’s Vraag & antwoord-sessie tot ons komt beleefdheid van SuperUser-een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q & A websites.

Foto met dank aan John C Bullas (Flickr).

SuperUser lezer Koray Tugay wil weten wat het verschil tussen de BIOS en Firmware is

Kan iemand ingaan op wat het verschil tussen de BIOS en Firmware is alstublieft?

Wat is het verschil tussen de BIOS en Firmware?

SuperUser medewerkers malakrsnaslava en Tonny hebben het antwoord voor ons. Eerst omhoog, malakrsnaslava

BIOS is Firmware voor computers. Als u doorgaat met lezen en te leren over computers, zult u inzicht krijgen over BIOS, UEFI, EFI, en ga zo maar door.

BIOS is een acroniem voor Basic Input / Output System en ook bekend als systeem-BIOS, ROM BIOS, of PC BIOS. Het is een soort van de firmware gebruikt tijdens het opstarten (power-on / start-up) op IBM PC-compatibele computers. BIOS Firmware is ingebouwd in pc’s, en het is de eerste software die zij lopen bij ingeschakeld. De naam zelf is afkomstig van de Basic Input / Output System gebruikt in de CP / M besturingssysteem in 1975.

Firmware is een combinatie van het permanente geheugen, programmacode, en de daarin opgeslagen gegevens. Typische voorbeelden van apparaten met firmware zijn embedded systemen, zoals verkeerslichten, huishoudelijke apparaten, digitale horloges, computers, randapparatuur, mobiele telefoons en digitale camera’s. De firmware in deze inrichtingen verschaft het besturingsprogramma voor de inrichting.

Gevolgd door het antwoord van Tonny

Zoals anderen al hebben gezegd, BIOS is de specifieke naam voor het moederbord Firmware bij oudere pc’s. Nieuwe computers hebben tegenwoordig een technisch en enigszins ander soort Firmware genaamd UEFI of EFI.

Houd er rekening mee dat elke computer ook zal bevatten andere Firmware (naast BIOS / UEFI / EFI). Netwerkkaarten, videokaarten, raid-controllers, harde schijven, flash drives, SSD’s, en geluidskaarten (om er maar een paar te noemen) kan allemaal Firmware binnen ingebed.

Vreemd genoeg is, wordt de firmware voor videokaarten vaak video-BIOS. Dit is technisch onjuist. BIOS is alleen geschikt voor het verwijzen naar de start-up Firmware van het moederbord zelf.

Hebben iets toe te voegen aan de verklaring? Geluid uit in de commentaren. Wil je meer antwoorden van andere tech-savvy Stack Exchange-gebruikers te lezen? Bekijk de volledige bespreking draad hier.

Firmware = Software (programma’s of gegevens) die op alleen-lezen geheugen (ROM) heeft geschreven. Firmware is een combinatie van software en hardware. Roms, PROM en EPROM’s die gegevens of programma’s die op hen zijn firmware.

BIOS = Uitgesproken “bye-ose”, een acroniem voor Basic Input / Output System. Het BIOS is ingebouwd in de software die bepaalt wat een computer kan doen zonder toegang tot programma’s vanaf een schijf. Op pc’s, het BIOS bevat alle code die nodig is om het toetsenbord, beeldscherm, disk drives, seriële communicatie, en een aantal van diverse functies te bedienen. Het BIOS is meestal geplaatst in een ROM-chip die wordt geleverd met de computer (het is vaak een ROM BIOS). Dit zorgt ervoor dat de BIOS altijd beschikbaar is en wordt niet beschadigd door schijf uitval. Het maakt het ook mogelijk voor een computer zich starten. Omdat RAM-geheugen is sneller dan het ROM, hoewel, veel computerfabrikanten ontwerp systemen, zodat de BIOS is gekopieerd van ROM elke keer dat de computer wordt opgestart RAM. Dit staat bekend als shadowing.

Veel moderne computers Flash BIOS, waardoor de BIOS is opgeslagen op een flash geheugen chip, die kan worden bijgewerkt als nodig.

Dus eigenlijk, BIOS is gewoon de firmware voor uw moederbord.

BIOS is een soort van firmware gebruikt bij het opstarten van de pc bij het opstarten terwijl Firmware is programmacode en gegevens die zijn opgeslagen in het geheugen.

In 1974, ontdekkingsreizigers hersteld ingeblikte goederen uit het wrak van het Bertrand, een stoomboot, dat zonk in 1865, het analyseren van de producten in blik is gebleken dat ondanks de verslechtering van het uiterlijk en de voedingswaarde, was er geen microbiële groei en het eten was veilig om te eten.