wat heeft de gebruikers van de eerste geldautomaat toegang tot de machine?

Antwoord: Radioactieve Paper

Vandaag de dag zijn ze alomtegenwoordig: geldautomaten (ATM), die contant geld afzien om u met de uithaal van een bankkaart en de ingang van uw persoonlijk identificatienummer (PIN). Wandel terug door de geschiedenis van een karige vijftig jaar of zo, echter, en zowel de uitvinders en banken zowel werden ruzie met hoe de uitvoering van de inmiddels gemeengoed technologie.

Terwijl de geldautomaten en de bankkaarten die we gebruiken in hen zijn nu overal, toen de oorspronkelijke ATM terug werd uitgevonden door de Britse uitvinder John Shepherd-Barron in de jaren 1960, was er een kritische ontbrekend element: de kaarten. Wanneer u een automatische teller in een tijd maken zonder bankkaarten, hoe ga je controleren of de gebruikers zijn wie ze zeggen te zijn? Radioactieve papier, natuurlijk.

Het werk rond dat Shepherd-Barron kwam met was om papieren cheques doordrenkt met een zeer mild radioactieve koolstof-14 te geven. De vroege geldautomaten kon de radioactieve handtekening van de koolstof-14 en dat, in combinatie op te sporen met een gebruiker geleverde PIN, waren genoeg om de gebruiker te verifiëren en zorgen voor de terugtrekking van maximaal 10 pond ter waarde van geld.

Hoewel 10 pond lijkt niet veel vandaag, in 1967 (toen de eerste ATM werd geactiveerd) het had de koopkracht van ongeveer 163 pond (of ongeveer $ 248), die meer dan genoeg totdat zou zijn geweest om u te overbruggen de bank was open voor het bedrijfsleven.

Het idee van de geldautomaten aangeslagen en nu, ongeveer een halve eeuw later, zijn er meer dan 2,2 miljoen geldautomaten over de hele wereld.

 de BBC.

Interessant genoeg, IBM de uitvinder van de magneetkaart en in licentie het octrooi voor gratis, die de alomtegenwoordigheid van vandaag verklaart. Als alle bedrijven vechten om de controle over de betaalmarkt mobiele deed hetzelfde, ik vraag me af of we al zouden mobiele betalingen overal, in plaats van de lappendeken systeem dat we nu hebben …

Goed om een ​​foto van de legendarische heer Varney daar te zien! Blijkbaar was dat het eerste gebruik van een geldautomaat in het Verenigd Koninkrijk.

Hi daglesj

Geweldig om te zien, wist dat je de gebruiker van de ATM, zoals ik heb gedaan. Good old Reg Varney, ‘On The Buses’ roem ……

Jullie hebben scherpe ogen, Varney was in feite de eerste persoon die de ATM te gebruiken nadat het werd onthuld in het Verenigd Koninkrijk.

@wilsontp: Volvo deed iets soortgelijks met de veiligheidsgordel. De moderne drie-punts gordel gordel werd in de jaren 1950 uitgevonden door een Volvo-ingenieur, maar ze gaven het ontwerp weg om ervoor te zorgen brede invoering.