vensters admin: met behulp van Taakplanner om processen later draaien

In deze editie van Geek School, gaan we je leren over de zeer krachtige Task Scheduler hulpprogramma dat Windows gebruikt achter de schermen om allerlei dingen te doen.

Je zou kunnen denken dat de Task Scheduler is gewoon een manier om een ​​applicatie te draaien op een bepaalde tijd te plannen, maar het is zo veel meer dan dat, en is een integraal onderdeel van Windows te worden.

In de oude dagen, Windows had een heleboel Services op de achtergrond actief te allen tijde alleen maar om zaken als trigger-systeem opschonen gebeurtenissen of onderhoudswerkzaamheden die moesten draaien op een bepaald moment te doen. Moderne versies van Windows verlaten deze praktijk zo veel mogelijk, en in plaats daarvan net toegevoegd evenementen om de Task Scheduler, zodat ze hetzelfde zouden doen, maar zonder dat er een lopend proces en het verspillen van het geheugen de hele tijd.

Dit betekent niet dat Windows heeft geen services die worden uitgevoerd, natuurlijk, want veel dingen moeten blijven lopen de hele tijd op de achtergrond, zowel omdat ze een constante activiteit nodig hebben en om te communiceren met andere processen. Maar de migratie van het systeem taken aan de Task Scheduler is een groot goed voor pc-gebruikers zijn.

Wanneer u eerst de Task Scheduler applicatie te openen, ziet u drie ruiten van informatie: het linkerpaneel met een lijst van mappen in een boom formaat dat wordt gebruikt om de lijst met geplande taken, het middelste deelvenster dat de taken weergeeft organiseren zelf, en het deelvenster Acties aan de rechterkant dat u snel toegang tot veelgebruikte menu-items geeft.

Laat je niet intimideren door alle van de dingen die in de interface – het is eigenlijk heel simpel en er zijn niet zo veel mogelijkheden op het rommelige interface is het erop dat er.

Het rechterpaneel daadwerkelijk kan worden uitgeschakeld met behulp van de meest rechtse pictogram op de werkbalk, omdat alle van de acties zijn ook beschikbaar in het menu Actie. Als u een taak geselecteerd uit de lijst, zal het menu te wijzigen om een ​​taak specifieke set van items zoals Run of End, maar als je Task Scheduler eerst openen of niet hebben van een taak geselecteerd, ziet u de opties om te creëren taken, vertoning lopende taken, en al de rest.

We zullen uitleggen hoe je taken in een minuut te maken, maar eerst moeten we gaan door een aantal van de opties in de lijst en uitleggen wat ze doen.

De “Geef All Actieve taken” optie verschijnt er een heel eenvoudige lijst die laat zien welke taken momenteel worden uitgevoerd, hoewel het nooit lijkt te de slag of Run Duur kolommen bevolken. In ieder geval is het handig om te zien of de dingen lopen.

De in- / uitschakelen Alle taken History optie is erg handig omdat het stelt het tabblad Geschiedenis en tracks bijna alles wat er gebeurt. Als u het oplossen van een probleem dat een geplande taak gaat, moet u deze optie om meer gegevens om mee te werken mogelijk te maken – maar zorg ervoor om het daarna weer uit te schakelen, want dat is een hoop onnodige houtkap die enigszins de prestaties kunnen verslechteren als je don ‘t nodig hebben.

We zullen in detail gaan binnenkort over de details van de rest van de taak detail tabs, maar het is de moeite waard om door veel van de mappen naar de soort dingen die worden uitgevoerd met een geplande taak door Windows of derden te zien software.

Bijvoorbeeld, als je naar beneden in de Microsoft hoofd -> Windows -> Defrag map vindt u de ScheduledDefrag taak in de lijst te zien. Op het tabblad acties laat zien wat er daadwerkelijk achter de schermen wordt uitgevoerd, en u kunt controleren wat de rest van de opties zijn ingesteld op.

Let op: wij zouden niet aanraden rommelen met de opties voor de ingebouwde Microsoft-services. Beschouw het uitsluitend ter informatie.

Een ander leuk voorbeeld is de Microsoft -> Windows -> folder ApplicationData, waarin de CleanupTemporaryState taak heeft. Kijkend naar de tab Actions vertelt ons het eigenlijke command line, die de rundll32.exe component gebruikt om de Windows.Storage.ApplicationData.dll bestand uit te voeren, en noemt de CleanupTemporaryState functie binnen die DLL.

Wat betekent dit? U kunt vrij om het er allemaal voor jezelf te voelen, maar in wezen all.NET toepassingen bieden de mogelijkheid om de ApplicationData functies gebruiken om tijdelijke bestanden of gegevens die zijn alleen voor de huidige sessie. Dus Windows noemt de CleanupTemporaryState functie om zo vaak om duidelijk uit deze tijdelijke bestanden, die ook in de reguliere Windows Temp mappen.

Aangezien u al zich afvraagt, heb je niet nodig om deze taak handmatig te activeren op uw pc schoon te houden – als u wilt wissen uit de tijdelijke bestanden, gebruik gewoon Schijfopruiming of iets dergelijks CCleaner. Maar het is leuk om een ​​beetje meer over hoe Windows werkt onder de motorkap te leren.

Spreken van Disk Cleanup, wist u dat Windows automatisch zal uitvoeren in de stille modus wanneer je echt weinig schijfruimte?

De command line voor deze geplande taak laat zien hoe het wordt gedaan – door het passeren van de / autoclean en / D% systemdrive% argumenten Cleanmgr.exe, Windows vertelt Schijfopruiming automatisch worden uitgevoerd en naar het station waarop Windows is geïnstalleerd op schoon te maken.

U zult merken met een aantal van deze ingebouwde taken die de trekker niet kan worden ingesteld. Dat kan om verschillende redenen, waaronder dat Windows de geplande taak anders kunnen leiden.

Nu we zijn gegaan door een aantal van de opties in de interface, de enige overgebleven ding is om te begrijpen hoe om taken te creëren.

De basistaken wizard helpt u snel een taak maken zonder dat alles over de interface te begrijpen. Het zal u vragen om een ​​Trigger, dat is wat Windows gebruikt om te beslissen wanneer de taak uit te voeren. De trigger kan een tijd of datum zijn, of dagelijks, wekelijks, maandelijks, of gewoon om de andere dinsdag om 01:00. De opties zijn zeer krachtig als je eenmaal een te selecteren en ga naar het volgende scherm.

U kunt er ook voor kiezen om een ​​taak te starten wanneer de computer start, wanneer u in te loggen, of zelfs wanneer een specifieke gebeurtenis verschijnt in de Event Viewer, die we zullen die in de volgende les.

Zodra je door de Trigger instellingen, wordt u gevraagd voor de actie die u wilt uitvoeren, dat is gewoon een manier om te zeggen dat u dit scherm gebruiken om een ​​programma te starten. U kunt nog steeds kiezen om een ​​e-mail of een bericht weer te geven, maar de kans is groot dat de functie in een toekomstige versie zal worden verwijderd, omdat ze beiden opdagen als nu verouderd.

Op het volgende scherm wordt u gevraagd voor een programma of script, en je kunt argumenten toevoegen aan het script ook. De laatste optie voor “Start in” is erg handig als uw aanvraag of het script is op zoek naar een bestand in de huidige map, zodat u kunt de huidige map naar de plaats waar het bestand is ingesteld.

Dat is er allemaal echt is om het voor het creëren van een taak met de wizard, maar dat is slechts de rookie manier om dingen te doen.

Volgende pagina: Het creëren van Taken met de gedetailleerde weergave

Vanwege de uitbreiding snelheid van het heelal, het licht van een sterrenstelsel (de rand van het waarneembare heelal) meer dan 46500000000 lichtjaar van de aarde zal nooit ons te bereiken, de verste hoeken van het universum zijn afgestapt van ons sneller dan de snelheid van licht.