nog een ander commentaar sectie bijt in het stof

Reacties secties op het web sterven links en rechts, in het bijzonder van de grootste uitgevers die grote publiek aan te trekken. De laatste om te gaan is het moederbord, maar ze zullen zeker niet de laatste zijn.

We vervangen Reacties met Something Better

Ik weet dat toen ik begon te lezen alles online, commentaren secties voelde empowerment: Ik kon wat ik wilde delen, en weet dat het zou pop-up naast het verhaal voor alle ogen te zien. Dan ergens langs de weg, overspoeld door wegwerpmaatschappij grappen en flip, lege commentaar, het leek allemaal zinloos. Wat is het nut van het schrijven van een gedetailleerde gedachte wanneer het kern met oppervlakkige huisvuil?

Wij bij Moederbord hebben besloten onze opmerkingen sectie, een beslissing die we hebben besproken voor een jaar of meer uit te schakelen. Wat uiteindelijk keerde het tij was onze overtuiging dat het doden van opmerkingen en zich te concentreren op andere wegen van communicatie slimmer, meer waardevolle discussie en kritiek op ons werk zal bevorderen.

Dit is een fascinerende analyse van de opmerkingen in de loop der jaren. Wanneer de meeste opmerkingen zijn vuilnis, waarom zou iemand de tijd nemen om iets waardevols te posten?

Reacties zijn altijd al een probleem geweest voor ons. Aan het begin van deze site, ongeveer 9 jaar geleden, we hadden vaak goede opmerkingen dat hielp vormgeven van de artikelen die wij schreven, gaf ons nieuwe ideeën, en zorgde ervoor dat we geen fouten hebben.

Eerst kwam de spammers. Overstromingen en overstromingen van spam gehouden gieten in, en het duurde meerdere spam-fighting oplossingen om hen op afstand te houden. Zoals we groeide in populariteit, de trollen kwamen, vooral wanneer we kregen in verband op de populaire band sharing sites op het moment. En dan de self-promotors opdagen, in een poging om hun eigen blog posts en hun eigen producten te duwen zonder bij te dragen aan de discussie helemaal.

Het kreeg zo slecht dat we besloten dat onze officiële beleid is dat opmerkingen zijn een voorrecht en we zullen alles wat we niet willen verwijderen. Opbouwende kritiek is prima, maar vervelende reacties en promotionele garbage onmiddellijk zou worden weggegooid. Na het worstelen om bij te blijven, we begonnen te dwingen alle reacties om te gaan door een goedkeuring wachtrij voordat zij mogen op de site. Maar dat werd al snel een full-time baan, in feite moesten we mensen betalen om te helpen met het.

Na verloop van tijd begonnen we te merken dat de opmerkingen waren bijna nooit nuttig zijn op geen enkele manier, en dat is ervan uitgaande dat ze nog relevant zijn voor het artikel dat ze zijn geplaatst op waren – een verrassend aantal opmerkingen had niets te maken met het artikel helemaal. Op een gegeven moment hadden we een analyse gedaan en vond dat slechts ongeveer 5% van de relevante opmerkingen en behulpzaam. Niet iets wat de moeite waard te gieten onze energie in.

Elke dag dat ik beschouwd als het uitschakelen van opmerkingen geheel.

In plaats van voortzetting van de waanzin van het toestaan ​​van anonieme commentaren, hebben we besloten om al onze opmerkingen over te schakelen naar de nieuwe Discourse forum dat we de uitvoering van onze oude forum te vervangen. Dit zou een login vereisen, een klik door naar de volledige bespreking te zien, en we zijn ervan uitgegaan dat het zou helpen om alle discussie te consolideren in een enkele plaats. Het zeker maakte een veel zin.

Fast forward een paar jaar, en de gemiddelde kwaliteit van de reacties zijn zeker een beetje hoger, omdat mensen moeten veel meer gemotiveerd zijn om lastig commentaar te zijn. We hebben ook een forum lid, wilsontp, dat berichten zeer behulpzaam, nauwkeurig en goed onderbouwde antwoorden van elke dag. En aangezien Discourse heeft gemeenschap matiging functies, we hebben een klein team van de reguliere forumleden die echt helpen om dingen op onderwerp. De hoeveelheid is weg naar beneden, maar de kwaliteit is up.

We hebben niet al onze doelen te bereiken met de overstap naar Discourse – de werkelijke gemeenschap is zeer klein, en er is een hoop werk betrokken zijn bij het houden van dingen vriendelijk en spamvrij zelfs met alle community matiging gereedschappen. De storing is waarschijnlijk ons ​​maar, omdat we niet een groot team te hebben en onze schrijvers zijn gericht op het schrijven van artikelen in plaats van het beantwoorden van vragen. We zijn niet bezig de gemeenschap zo goed als ik zou willen, maar misschien is dat kan veranderen.

Maak kennis met de Point al …

We gaan niet om reacties te verwijderen op dit punt, maar we gaan verder te ontkoppelen van de opmerkingen van de site – op dit moment, enkele van de opmerkingen “bubble up” wordt weergegeven op het artikel pagina voor de eerste week, maar dit heeft geen zin. Aan de andere kant, zullen we het creëren van nieuwe gespreksonderwerpen voor deze dagelijkse column, zodat je me feedback aan de kolom beter kan geven. En ik zal ervoor zorgen dat ik deel te nemen aan deze onderwerpen.

Discussie behoort op ons forum, en dat is waar je van onze artikelen kunnen bespreken, vragen om hulp bij technische problemen, of gewoon praten over alles wat technologie-gerelateerde dat u wilt een gesprek over te hebben.

Vorige gedachten die je zou kunnen gemist hebben