het begrijpen van de gemiddelde belasting op Linux en andere Unix-achtige systemen

Linux, Mac, en andere Unix-achtige systemen weer te geven “load average” nummers. Deze getallen vertellen je hoe druk CPU, schijf van uw systeem, en andere middelen. Ze zijn niet vanzelfsprekend op het eerste, maar het is gemakkelijk om vertrouwd te raken met hen.

Of u nu met behulp van een Linux-desktop of server, een op Linux gebaseerde firmware van de router, een NAS-systeem op basis van Linux of BSD, of zelfs Mac OS X, heb je waarschijnlijk gezien een “load average” meting ergens.

Op Unix-achtige besturingssystemen, waaronder Linux, de systeembelasting is een meting van het rekenwerk het systeem uitvoert. Deze meting wordt weergegeven als een getal. Een compleet inactief computer heeft een gemiddelde belasting van 0. Elk lopend proces hetzij met behulp van of wachten op CPU-bronnen voegt 1 tot en met de gemiddelde belasting. Dus, als uw systeem beschikt over een belasting van 5, vijf processen worden ofwel gebruiken of te wachten op de CPU.

Unix-systemen van oudsher gewoon geteld processen te wachten op de CPU, maar Linux geldt ook processen die wachten op andere hulpmiddelen – bijvoorbeeld, processen te wachten om te lezen of schrijven naar de schijf.

Op zijn eigen, heeft de belasting nummer niet te veel betekenen. Een computer kan een belasting van 0 een split-second, en een belasting van 5 de volgende split-second hebben als meerdere processen gebruik maken van de CPU. Zelfs als je de belasting op een bepaald moment kon zien, zou dat aantal in principe zinloos zijn.

Dat is de reden waarom Unix-achtige systemen niet over de huidige belasting weer te geven. Ze vertonen de gemiddelde belasting – een gemiddelde van de belasting van de computer over verschillende perioden. Zo kunt u zien hoeveel werk uw computer is het uitvoeren.

De gemiddelde belasting wordt in veel verschillende grafische en terminal utilities, ook in de top commando en in de grafische GNOME System Monitor tool. Echter, de eenvoudigste, meest gestandaardiseerde manier om uw lading gemiddelde zien is om de uptime opdracht uit te voeren in een terminal. Dit commando toont gemiddelde belasting van uw computer en hoe lang het is al ingeschakeld.

De uptime commando werkt op Linux, Mac OS X en andere Unix-achtige systemen. Als u gebruik maakt van een Linux of BSD-apparaat met een web-interface – zoals de DD-WRT router firmware of FreeNAS NAS-systeem – u zult waarschijnlijk zien de gemiddelde belasting ergens in de statuspagina.

De eerste keer dat je een gemiddelde belasting, de nummers kijken vrij zinloos. Hier is een voorbeeld load gemiddeld uitlezing

load average: 1.05, 0.70, 5.09

Van links naar rechts, deze cijfers tonen u de gemiddelde belasting over de laatste minuut, de laatste vijf minuten, en het laatste kwartier. Met andere woorden, de hierboven uitvoermiddelen

load gemiddelde over de laatste 1 minuut: 1,05

load gemiddelde over de laatste 5 minuten: 0,70

load gemiddelde over de laatste 15 minuten: 5.09

De termijnen zijn weggelaten om ruimte te besparen. Zodra u vertrouwd bent met de tijdsperioden bent, kunt u snel een blik werpen op de gemiddelde belasting nummers en begrijpen wat ze bedoelen.

Laten we gebruik maken van de bovenstaande nummers te begrijpen wat de gemiddelde belasting eigenlijk betekent. Ervan uitgaande dat u gebruik maakt van een single-CPU-systeem, de cijfers vertellen ons dat

over de laatste 1 minuut: De computer is overbelast door gemiddeld 5%. Gemiddeld werden 05 processen te wachten op de CPU. (1,05)

de laatste 5 minuten: De CPU inactief voor 30% van de tijd. (0,70)

over de laatste 15 minuten: De computer is overbelast door 409% gemiddeld. Gemiddeld werden 4,09 processen te wachten op de CPU. (5.09)

U hebt waarschijnlijk een systeem met meerdere CPU’s of een multi-core CPU. De gemiddelde belasting nummers werken een beetje anders op een dergelijk systeem. Bijvoorbeeld, als je een gemiddelde belasting van 2 op een single-CPU systeem, betekent dit dat uw systeem overbelast was met 100 procent – de gehele periode van de tijd, het ene proces werd met behulp van de CPU terwijl een ander proces stond te wachten. Op een systeem met twee CPU’s, zou dit volledig gebruik zijn – twee verschillende processen werden met twee verschillende CPU’s de hele tijd. Op een systeem met vier CPU’s, zou dit de helft gebruik zijn – twee processen werden met behulp van twee CPU’s, terwijl twee CPU’s inactief zaten.

Om de belasting gemiddeld aantal te begrijpen, moet je weten hoeveel CPU’s van uw systeem. Een gemiddelde belasting van 6,03 zou duiden op een systeem met een enkele CPU werd massaal overbelast, maar het zou goed zijn op een computer met 8 CPU’s.

De gemiddelde belasting is vooral handig op servers en embedded systemen. U kunt een blik werpen op deze om te begrijpen hoe het systeem presteert. Als het overbelast is, kan het nodig zijn om te gaan met een proces dat is verspilling van middelen, zorgen voor meer hardware resources, of verplaatst een deel van de werklast naar een ander systeem.

Bedoelde u 509% gedurende 15 minuten? Zo niet dan ben ik echt in de war.

Als ik begrip, zou gemiddelde belasting 5.09 zijn, processen die wachten zou zijn 4,09 procentpunt zou worden dat de hoeveelheid CPU wordt gebruikt op een gegeven moment dus je kunt niet gaan meer dan 100%, hoewel de processen te wachten, kon 5,09 worden uitgedrukt als overbelast door 5,09 (of 4,09?) (nu ben ik in de war!)

Ja, dat is mijn begrip ook. Belasting van 5,09 betekent dat 509% (voor deze single-CPU voorbeeld). Ik ben er vrij zeker van dat dit correct is. Een uitvloeisel van het voorbeeld lezingen van “gemiddelde belasting: 1,05, 0,70, 5,09” is de momentane belasting 10 of 15 minuten moet geleden veel hoger dan 5,09 zijn, zodat de gemiddelde belasting gedurende 15 minuten te zijn 5,09, aangezien de meer recente belasting (1,05 in de laatste minuut en 0,70 over de laatste 5 minuten) zijn veel lager dan de gemiddelde belasting van 5,09 over de laatste 15 minuten.

De System Monitor (in System Tools) is ook nuttig in deze context.

2014-08-16_1553.png748x520 60,8 KB

Het aantal manieren waarop je kunt maken verandering voor Amerikaanse munt omhoog schiet hoe groter de denominatie-er zijn slechts 12 manieren om verandering voor een kwart te maken, maar 292 manieren om verandering aan te brengen voor een dollar, 3.237.134 manieren om verandering voor een $ 10 bill te maken, en maar liefst 9.823.546.661.905 manieren om verandering voor een $ 100 bill te maken.