wat is nu precies een “quantum dot” tv?

TV-fabrikanten zijn in een constante race om nieuwe ‘features’ toe te voegen, zodat zij u kunnen overtuigen om een ​​nieuwe tv te kopen. Next up na 3D, 4K, en gebogen displays: Quantum dots!

Quantum dot displays zijn geen nieuwe technologie, maar ze maken hun weg naar tv’s en je zult zien dat ze binnenkort meer geadverteerd. LG bleek uit een quantum dot TV op de CES 2015. Sony, Samsung en TCL zal ook de verkoop van quantum dot-televisies.

Ten eerste, laat staan ​​hoe ze werken: Wij zullen u vertellen waarom ze nuttig zijn. Quantum dots pakken een groot probleem met gemeenschappelijke LED-TV’s. Veel mensen verkiezen plasma’s (die niet meer worden vervaardigd) en organische LED (OLED) displays. Deze types van displays staan ​​bekend om hun diepe zwarttinten en rijkere kleuren dan tuin-variëteit LED-tv’s.

Moderne LED-TV’s zijn eigenlijk alleen maar een lcd-tv, maar met LED-achtergrondverlichting. Jaren geleden, lcd-tv’s gebruikt TL-buis (CCFL) verlichting, die een wit licht geproduceerd. Dat wit licht vervolgens door de pixels op het scherm te worden, ongeacht de kleur van het licht noodzakelijk was. LED-TV’s gebruik LED-achtergrondverlichting in plaats daarvan, die minder stroom verbruikt, produceert minder warmte, en vereist minder ruimte. Dat is de reden waarom de moderne televisies zo veel dunner en energiezuiniger kan worden.

Maar iets was verloren bij de overgang naar LED-achtergrondverlichting. LED TVs gebruiken LED’s die blauw licht voor hun verlichting te produceren. Het licht gaat dan door de filters op het scherm en wordt de noodzakelijke kleur van het licht. Maar, in plaats van te beginnen met wit licht, de LED TV begint met blauw licht. Dit resulteert in de zwarten die helderder lijken dan ze zouden moeten, en kleuren die minder levendig dan ze zouden moeten verschijnen. Om dit probleem te verlichten, de fabrikanten proberen om de LED-backlight in donkere gebieden van het scherm gedimd – dat is de reden waarom zie je tv geadverteerd met functies als ‘local dimming “naar zwarter zwarten te bereiken.

“Quantum dots” zijn light-emitting nanokristallen die licht absorberen van één golflengte en te converteren naar een ander. Ze waren eigenlijk uitgevonden bij Bell Labs in 1982.

In principe zijn ze kleine kristallen die boven de achtergrondverlichting laag op een LED TV of een andere dergelijke display kan worden toegevoegd. Wanneer de typische blauwe LED-licht is scheen door een laag van quantum dots, de kristallen breken het licht en produceren een rijkere wit licht dat alle kleuren van het spectrum bevat. Dit licht resulteert dan in een betere beeldkwaliteit met een donkere zwarten en levendiger non-blauwe kleuren. Een led-tv met quantum dot-technologie is dichter bij een plasma of OLED-TV in beeldkwaliteit.

Als de TV-edge-lit, de quantum dot technologie zal worden in buizen aan de rand van het scherm waar het licht doorheen schijnt opgenomen. Maar met de meeste tv’s, de quantum dots zal een andere laag van de film net boven de backlight.

Plasma-tv’s krijgen veel liefde van home theater liefhebbers, maar de fabrikanten zijn niet waardoor ze meer. Ze zijn groot, zwaar, en verbruiken veel stroom. Sommige fabrikanten waren echt wedden op OLED displays – organic light-emitting diodes, dat is – die geen traditionele backlight nodig hebben. In plaats daarvan, elk beeldpunt hoofdzakelijk geproduceerd eigen verlichting indien nodig. Dus als een pixel moet zwart te zijn, die pixel is volledig zwart en geen licht schijnt door het helemaal. Dit is de reden waarom het gebruik van een zwarte achtergrond kan de batterij te sparen op uw smartphone als het beschikt over een OLED-display.

Dat is allemaal goed en goed, maar er zijn problemen om OLED productie op schaal geweest. OLED televisies steeds duurder en moeilijker te vervaardigen dan verwacht. De industrie heeft wedden op LED-TV’s (die eigenlijk lcd-televisies zijn met een LED backlight). “Quantum dot” technologie werkt met de bestaande LED-displays, omdat het net vereist een andere laag van de film op de tv. Het kan in bestaande LED TV productieprocessen worden opgenomen.

Quantum dot-tv’s goed klinken. In de praktijk, quantum dots zijn een duurdere technologie die fabrikanten gebruiken om hun duurdere, high-end televisies onderscheiden van hun budget en mid-range televisies. Met 4K naar beneden in prijs, waarom zou je nodig hebt om een ​​duurdere tv kopen? Nou ja, voor quantum dots, natuurlijk! Om eerlijk te zijn, kost het meer om quantum dot tv’s te produceren op dit moment.

Dit ten minste klinkt als een waardevolle upgrade, in tegenstelling tot gebogen displays en de 3D-tv’s we niet meer horen. Maar, hoewel dit klinkt allemaal goed, de meeste mensen waarschijnlijk niet willen duizenden meer uitgeven voor een quantum dot display.

Op de lange termijn, echter, deze technologie zal hopelijk naar beneden komen in de prijs en het filter naar beneden om zelfs de goedkopere tv’s, het maken van LED-TV’s beter en sluiten van die ongelukkige kloof met plasma en OLED-technologie.

Dus ja, de uitdrukking “quantum dot” eigenlijk betekent iets. Het klinkt zelfs als een leuke upgrade. Maar dat betekent niet dat het de moeite waard om vier keer zoveel voor een tv met deze functie. Je bent waarschijnlijk beter af te wachten om te gaan in prijs te komen.

Afbeelding Credit: Antipoff op Wikimedia Commons, Karlis Dambrans op Flickr

Clarence Leonidas “Leo” Fender, de uitvinder van de iconische gitaren zoals de Fender Stratocaster, eigenlijk niet weet hoe je de gitaar te spelen.