welke delen van informatie systeem werd kort populairder dan het world wide web?

Antwoord: Gopher

In het voorjaar van 1991 een groep onderzoekers van de Universiteit van Minnesota bracht een document distributie protocol bekend als Gopher. Het Gopher systeem was sterk hiƫrarchisch, sterk georganiseerd en volledig text-based-een perfecte pasvorm voor onderzoekers en gebruikers die snel en eenvoudig toegang tot externe documenten met behulp van slechts een beperkte bandbreedte en vaak text-only terminals nodig.

Gopher werd snel door onderzoekslaboratoria en universiteiten over de hele wereld aangenomen en voor een periode van tijd in het begin van de jaren 1990 toen het World Wide Web en de onderliggende Hypertext Transport Protocol (HTTP) waren nog jong, het was de go-to-oplossing voor toegang tot documenten. Een combinatie van de snelle groei van het World Wide Web, evenals de Universiteit van de beslissing van Minnesota om te beginnen met het opladen licentiekosten voor zijn populaire uitvoering van de Gopher server software ernstig verminderde het aantal wereldwijde gebruikers Gopher. Tegen het einde van de jaren 1990, het netwerk van Gopher servers had gestagneerd en HTTP-based document zoeken en de levering was de de-facto standaard voor de wereldwijde uitwisseling van documenten.

Ondanks het verliezen van de race om de wereld van document delivery-protocol te worden, zijn er nog honderden Gopher servers online en een non-profit initiatve, The Overbite Project, gericht op het behoud en uitbreiding van de Gopher-systeem.

Bonus Trivia: Gopher ontleent zijn naam aan drie fronten. De Gopher is de Universiteit van Minnesota mascotte, Gophers tunnel en hol naar de gewenste bestemming, en “gofer” te bereiken is een populaire slang term voor een assistent die dingen haalt voor u.