wat is de enige insect bekend staat om te navigeren met behulp van sterren?

Antwoord: Dung Beetles

Hoewel wetenschappers al lang de hypothese dat insecten sterren voor navigatie doeleinden mag gebruiken (net als mensen en vogels), was er nooit concreet bewijs dat insecten daadwerkelijk te doen. Geen bewijs, dat wil zeggen, totdat onderzoekers publiceerden bevindingen in het tijdschrift Current Biology in het begin van 2013 waaruit blijkt dat de Afrikaanse Dung Beetles met succes gebruikt sterren te navigeren.

Niet alleen de mestkevers gebruik maken van andere hemelse aanwijzingen, zoals de positie van de zon en de maan, maar op maanloze nachten ze de oriƫntatie van de Melkweg ook gebruiken om te navigeren in rechte paden. De onderzoekers waargenomen dit fenomeen, zowel in het wild en gerepliceerd door het plaatsen van kevers in een planetarium en het bijhouden van hun oriƫntatie tegen die van het geprojecteerde Melkweg.