vintage knikkers gloed briljant onder blacklight dankzij wat?

Antwoord: Uranium

Veel vintage knikkers hebben een merkwaardige eigenschap dat kinderen en volwassenen lekkernijen gelijk: als je een zwart licht (of andere geconcentreerde UV-bron) op hen schijnen, ze fluoresceren een absoluut briljant groene kleur.

Waarom hebben sommige vintage knikkers schitteren briljant en sommige gewoon reageren op de aanwezigheid van de black light als elk ander glas? Het geheim is de samenstelling van het glas: veel vintage knikkers werden vervaardigd met uranium gegoten glas. Wanneer verlicht door geconcentreerde UV, het glas schijnt een intense (en stereotypically “radioactief”) groen.

Maar waarom zou iemand toe te voegen uranium echter sporen van het bedrag, om glazen knikkers? Zeker als je bedenkt dat terug in de jaren 1920 niemand was rond te lopen met een zak zwart licht om hun knikkers gloeien. Uranium gegoten glas, in de volksmond “Vaseline glas” door verzamelaars vanwege zijn licht bewolkt verschijning, krijgt een speciaal optreden bij blootstelling aan zelfs de kleinere concentratie van ultraviolet licht regende op ons neer door de zon. Uranium doordrenkt glazen vazen, schalen, en prisma’s, en glazen deur panelen nam op een mooie bijna opalen smaragd kwaliteit bij het zonlicht raken ze precies goed.

Uranium glas gebruik viel uit de gratie in de late jaren 1930 en 1940 als de Verenigde Staten de overheid opgepikt alle beschikbare uranium voor nucleair onderzoek, ontwikkeling, en wapens bouwdoeleinden. Vandaag de dag, een handjevol van marmer bedrijven nog steeds kleine series van knikkers met glas uranium en een nog kleiner aantal glas ambachtslieden nog steeds ambachtelijke vazen, schalen, en decoratieve objecten met de nieuwsgierige glas.