tot aan de jaren 1970, werden x-ray machines die gebruikt worden voor welke van deze beslist niet-medische toepassingen?

Antwoord: Schoen Fittings

Vandaag het concept, laat staan ​​van de praktijk, lijkt absoluut belachelijk, maar het grootste deel van de 20e eeuw was het gebruikelijk om x-ray de voeten van de klanten in schoenenwinkels. Vanaf het begin van 1920 tot de jaren 1970, “-shoe montage doorlichting” waren een vast onderdeel in de grote schoenenwinkels in landen als de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland.

De apparaten, metalen constructies bedekt met afgewerkte houten en ongeveer de grootte van een archiefkast, mag de gebruiker om hun voeten te plaatsen in de onderkant van het apparaat tijdens het naar beneden te kijken door middel van een bezichtiging patrijspoort om de x-ray beeld van hun voeten te zien in de schoenen. Ze meestal opgenomen meerdere bekijken patrijspoorten zodat de schoenenverkoper, ouders (of gewone volwassen klanten), en kinderen kunnen allemaal zien de x-ray-uitgang in een keer.

De apparaten waren een kostbare gimmick die schoenenwinkels in dienst onder de premisse dat het toegestaan ​​voor een perfecte schoen fitting-een dubieuze vordering gezien het feit dat de x-ray alleen toonde de botten en niet het vlees om hen heen, die van belang is ook te brengen bij klanten voor een goede pasvorm.

De apparaten waren ongereguleerde, gebruikt door niet-medisch personeel, en geen records werden van de blootstelling tijden of de frequentie van de verschillende klanten die de schoenenwinkels bezocht gehouden. Als zodanig is het onmogelijk om te beoordelen wat de lange termijn effecten waren er in de algemene bevolking van de machines, behalve te concluderen dat veel mensen (vooral de verkoop personeel) in de landen waar de praktijk was het gebruikelijk kreeg grote doses van onnodige röntgenstraling.

Vroeger was het gebeuren in Australië ook.