welke vloeistof zodanig overeenstemt met bloedplasma dat kan worden gebruikt iv infusies?

Antwoord: Coconut Water

Als er een tekort aan IV vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog waren, Engels artsen vonden een bron in de meest onwaarschijnlijke plaatsen: jong, onvolwassen kokosnoten. De vloeistof gevonden in de holle ruimte kokosnoot, de coconut water, is een verrassend goed alternatief, omdat het bijna identiek is aan humaan bloedplasma: het is voedingswaarde, steriel en bevat verschillende mineralen en aminozuren.

Na de oorlog voorbij was, artsen grotendeels verlaten de praktijk van het gebruik kokoswater, zowel omdat er niet meer tekorten en als gevolg van bezorgdheid over de hoge calcium en kalium inhoud van de coconut water-transfusie zou kunnen gooien de balans zout af in de lichaam en verdere complicaties veroorzaken. Een studie uitgevoerd in 1999 op zowel de mens en hond proefpersonen toonden aan dat kokoswater inderdaad verhoging van calcium en kalium in het bloed van de patiënt hebben veroorzaakt, maar het effect was tijdelijk en leidde niet tot de voorspelde daling van bloed zoutgehalte.

Afbeelding door Franz Eugen Köhler.